HTML

Rohamosan nő a vízhasználat!

2011.10.29. 16:16 idogger

Tudtad, hogy október 31.-étől 7 milliárdan leszünk a Földön?

Ezek a tényezők mind-mind az óriási mértékben megnövekedő vízhasználatot eredményezik. A huszadik században a vízhasználat majdnem dupla akkora mértékben növekedett, mint a Föld lakossága.

De a folyamat még nem állt meg: várhatóan 2007 és 2025 között is megduplázódik a vízhasználat a fejlődő országokban, és 18%-kal nő a fejlettekben. A legnagyobb mértékű növekedés a legszegényebb országokban várható majd. Az ebben a században várható környezeti változások – súlyos áradások, aszályok, a csapadék eltolódása – valószínűleg először és a legnagyobb mértékben ezeket az országokat sújtja majd.

Vajon elég lesz-e a Föld vízkészlete 9 milliárd embernek is? - mert várhatóan ennyien leszünk a Földön a 21. század közepére. Azt mondják a szakértők, hogy nagyon sok víz van a Földön, így minden valószínűség szerint nem fog elfogyni. A probléma csak az, hogy a világ vizeinek 97,5%-a sós, a 2,5%-nyi édesvíznek pedig a kétharmada fagyott állapotban van. Vagyis kevés édesvíz áll a rendelkezésünkre.

A Földön több mint egymilliárd ember nem jut friss ivóvízhez, és két milliárdan élnek megfelelő higiéniai körülmények nélkül, ez pedig évi 5 millió ember halálát okozza. Elsősorban a gyermekek esnek áldozatul a szomjúságnak, valamint a vízben terjedő fertőzéseknek.

Az édesvíz mindössze 8%-át használjuk fel háztartási célra, 70%-a öntözésre, 22%-a pedig ipari célokra megy el. Ez azt jelenti, hogy egy tudatosabb vízgazdálkodás megvalósítására van szükség, hiszen az iható vizet pazarlás például az iparban elhasználni. Ha tudnánk, hogy hol milyen víz kell, akkor javíthatnánk a jelenlegi tendencián, és remélhetőleg nem kellene megélni azt az időt, amikor a víz hiánycikk lesz.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://karbonkredit.blog.hu/api/trackback/id/tr863338279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.imre63 2011.11.21. 11:33:01

Egyetértek, hogy tudatosabban kéne használni a vizet. Nagyon hasznos ez a bejegyzés!
süti beállítások módosítása