HTML

Hamarosan nem ehetünk banánt..

2011.10.29. 23:17 idogger

 

ÉRDEKESSÉGEK:

A III. Magyarországi Klímacsúcs előtt a szervezők összeállítást készítettek azokról a károkról, amelyeket a klímaváltozás okozott. Az összeállítás a III. Magyarországi Klímacsúcs honlapján is olvasható.

Amit gyermekeid már nem ehetnek: banán - A banán 10 éven belül eltűnhet a Föld felszínéről, mivel az emberi beavatkozás következtében elvesztette genetikai sokszínűségét!

Ahol már nem síelhetsz többé: a Chacaltaya gleccser - A globális felmelegedés miatt ez év elején elolvadt a 18 000 éves Chacaltaya gleccser Bolíviában!

Ahova nem fogsz tudni nyaralni menni: a Maldív-szigetek - A Maldív-szigetek a globális felmelegedés miatt eltűnhetnek az óceánban! Egyes előrejelzések szerint az 1196 szigetből álló ország akár már 2030-ban lakhatatlanná válhat!

Ahol unokáid már nem karneválozhatnak: Velence - Velencét az 1900-as években évente hétszer öntötte el az ár, 2002-ben már 108-szor, és ha minden változatlan marad, akkor 2100-ra a város folyamatosan víz alatt lesz.

Amit nászutadon már nem fotózhatsz le: a Kilimandzsáró hava - A klímaváltozás miatt elolvad a Kilimandzsáró hava. A világörökségi címmel büszkélkedő hegy tetején a hó vastagsága évente fél méterrel csökken, így a csúcs hava 15 év múlva már csak régi fényképeken lesz látható.

Amit unokáid mesének hisznek majd: hóesés Karácsonykor - A fehér Karácsony valószínűsége száz évvel ezelőtt 20% volt, a globális felmelegedés miatt ez mára 15%-ra csökkent, 2100-ban pedig alig 5% lesz.

Akikkel már nem találkozhatsz: a 2003-as európai hőhullám 70 000 áldozata - A globális hőmérséklet-emelkedés miatt következett be 2003-ban az európai hőhullám, amely 70 ezer ember életét követelte.

Amiket már csak állatkertben láthatsz: mhorr gazellák - A mhorr gazellák a vadonból már teljesen kipusztultak, így a világ állatkertjeiben tartott 141 egyed a teljes világállományt jelenti.

Amik a szüleid eddigi élete alatt alatt haltak ki: a Föld élővilágának több mint egynegyede - A Föld élővilágának több mint egynegyede eltűnt 1970 óta. A szárazföldi fajok populációja 25, a tengeri állatoké 28, az édesvízieké 29 százalékkal csökkent. A tengeri fajok esetében tíz év alatt, 1995 és 2005 között zajlott le a drasztikus csökkenés, míg az óceáni madarak állománya 30 százalékkal fogyatkozott meg a kilencvenes évek közepe óta.

Amit a saját szemeddel nézhetsz végig: az osztrák Alpok gleccsereinek halála - Az osztrák Alpok több ezer méter magas csúcsai között képződött gleccserek jégfelületének 80%-a a klímaváltozásnak köszönhetően 2050-re egyszerűen eltűnik, 2100-ra pedig már csak hírmondó marad belőlük.

Akiket a katasztrófák a Te életed alatt üldöznek el otthonukból: 200 millió ökológiai menekült - A klímaváltozás miatt bekövetkező környezeti katasztrófák, mint például a szárazság, az elsivatagosodás, a heves esőzések, az áradások és a tengerszint-emelkedés miatt 2050-ig 200 millióan válhatnak földönfutóvá, jelenleg 25-27 millió ökológiai menekült lehet világszerte.

Ahol 30 éves korodban már nem csónakázhatsz: az Aral-tó - Az Aral tó sorsa egy mesterséges természetátalakító program következtében végleg megpecsételődött, de hogy ilyen hamar eltűnik, arra senki nem számított. Egy nemrég készült felmérés szerint a tó nagyobbik, déli része 15 éven belül kiszárad.

Amit ma még nem hiszel el: Északi-sarkról az elkövetkező száz év során eltűnik a jég - A globális felmelegedés miatt az Északi-sarkról az elkövetkező száz év folyamán teljesen el fog tűnni a jég. A sarki jég 1978 óta minden évtizedben 3-4 százalékkal zsugorodik, így az évszázad végére nyaranta nem lesz már jég az Északi-sarkon.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://karbonkredit.blog.hu/api/trackback/id/tr713339177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.imre63 2011.11.21. 11:27:17

Elgondolkodtató ez a bejegyzés és kiábrándító is egyben.
süti beállítások módosítása