HTML

Mit jelentene a Földnek, ha mindenki "Vega" lenne?

2011.09.13. 18:33 idogger

Olvastam egy rendkívül érdekes cikket, amely leírja, hogyan járulhat hozzá minden ember a klímakatasztrófa elkerüléséhez. 
Ez bármilyen meglepő is,
a vegetarianizmus. 

Sajnos, azt még én se tudom elképzelni, hogy ne egyek soha többet húst, de ha valaki azt mondja, hogy ezzel lelassíthatom ezt a folyamatot, azaz nem én egyedül, hanem együttesen, akkor igen erőteljesen elgondolkodnék rajta.
Ha erős dohányosok, narkósok, vagy alkoholisták le tudtak szokni káros szenvedélyükről, akkor mi miért ne tehetnénk ugyanezt? Nem azt mondom, hogy holnaptól, de fokozatosan bármelyikünk meg tudja tenni. 
Arról nem is beszélve, amit elkövetünk az állatok ellen. Persze erre mindenki csak legyint, hogy "megszoktuk". Gyerekkorunk óta esszük őket, milyen buli volt egy disznóvágásra elmenni, stb.

Irdatlan nagyságú erőforrásokat és földterületeket használunk fel, hogy annyi húshoz jussunk, aminek az energiatartalmát, töredéknyi ráfordítással, növényi tápanyagokból is megkaphatnánk. A takarmánytermesztés, állattartás, húsfeldolgozás, hűtés és szállítmányozás összesen több szennyező anyagot juttat a légkörbe, a talajba és a vizekbe, mint az ipari és lakossági szektor együttvéve.  És ráadásul emellett a kegyetlen pazarlás mellett, a harmadik világban továbbra is tombol az éhínség.

A megoldás tehát a húsmentesség, a vegetarianizmus. 

Ez nemcsak légből kapott javaslat. Az állattartás környezetromboló hatásairól rengeteg tanulmány és számítás készült. A globális felmelegedéshez többel járul hozzá, mint a figyelem középpontjában álló közlekedés összes formája együttvéve.  

A legújabb kutatásokat figyelembe vevő, mérvadó adat, hogy az állattartás az összes üvegházgáz kibocsátások 80%-áért felelős!!! Ez az információ egy nagyon erőteljes eszközt ad a kezünkbe, mert most először mi magunk, saját, egyszerű, mindennapi tevékenységünkkel megállíthatjuk a globális felmelegedést. Csupán azzal, hogy erősen csökkentjük, illetve lehetőleg elhagyjuk az állati eredetű termékeket az étrendünkből, és a számos vonzó növényi alapú étel valamelyikével helyettesítjük azt.

Míg egy átlagos húsevő évente az étrendjével annyival járul hozzá a klímaváltozáshoz, mintha 4700 km-t autózna, egy tejtermékeket is fogyasztó vegetáriánus esetében ez a szám 2400 km. Állati termék nélküli, vegán étrend mellett ez a szám már csak 630 km, bio vegán életmód esetén pedig csupán 280 km. Tehát döbbenetes, több mint 80-90%-os csökkenést érhetünk el a személyes kibocsátásunk legnagyobb forrásában, ha helyesen döntünk!

Ennek a megoldásnak számos további előnye is van. Nem kell várnunk a kormányra és a politikusokra. Nem igényel komolyabb befektetést senki részéről, sőt, kis odafigyelés mellett egyenesen olcsó. Akár holnaptól megtehetem.. A jótékony hatása is gyorsan érvényesül: olyan üvegházgáz, a metán kibocsátását csökkenthetjük ezzel óriási mértékben, ami pár év alatt kiürül a légkörből, tehát a hűtő hatás nagyon hamar érzékelhető.

A megoldás: a húsfogyasztás elhagyása nélkül bármit teszünk, az hatástalan marad és garantált a katasztrófa, míg egyedül ezt a lépést megtéve viszont megállítható a klímaváltozás.

A húsmentes táplálkozás szinte minden egyéb emberi és környezeti válságra is megoldás.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karbonkredit.blog.hu/api/trackback/id/tr713224917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása