HTML

Átadták a szarvasi biogázüzemet

2011.11.03. 18:47 idogger

Átadták az ország legkorszerűbb, 500 millió forintos uniós támogatással épült biogázüzemét Szarvason.

A 4,5 milliárd forintből épült,  4,17 megawatt teljesítményőű üzem teljesítményét tekintve várhatóan jó ideig csúcstartó is marad a magyarországi biogázüzemek között. A létesítmény az élelmiszer-előállításból származó, évi több mint 40 ezer tonna problémás hulladék, valamint a környező állattartó telepekről származó további 53 ezer tonna szerves trágya feldolgozása révén évente 12,5 millió m3 CO2-semleges biogázt állít elő.

A két helyszínen épült erőmű egységeti 4,2 km-es gázvezeték köt össze. A biogázüzem és kiszolgáló létesítményei Szarvas külterületén épültek fel, míg a projektben alapanyag-szállítóként is közremőködő Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. telephelyén létesített trigenerációs kiserőmű fűtési melegvízen kívül technológiai gőzt, hűtési hidegenergiát és áramot is termel. Itt történik a termelt biogáz több mint 80 százalékának – összesen kb. 55 000 giga joule – energetikai hasznosítása, amivel évente 1,5 millió m³ földgáz kiváltása válik lehetővé.

Az üzemben a villamos-energia mellett magas értékű talajjavító tápanyagokat tartalmazó biotrágyát állítanak elő, ami több ezer hektár mezőgazdasági hasznosítású területen teszi lehetővé a műtrágya helyettesítését vagy pótlását.

Forrás: Szarvasi biogázüzem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karbonkredit.blog.hu/api/trackback/id/tr833351215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása