HTML

Irány a használt sütőolajjal a benzinkútra!

2011.08.31. 12:09 idogger

 Ősztől a jelenleg 100 Mol töltőállomás mellett újabb 50 benzinkúton lehet majd leadni a használt sütőolajat.

A Mol május végén indította kampányát, melynek során két hónap alatt 9,3 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze a benzinkutaknál elhelyezett hordókban, a háztartásoknak pedig mintegy hétezer gyűjtőflakont adott át.

Magyarországon egy háztartás havonta átlagosan 3 liter étolajat fogyaszt, aminek 75 százalékát sütésre használják,- ami pedig nem egészséges. A háztartások többsége kiönti a használt olajat, ami jelentősen szennyezi a környezetet. Egy csepp használt olaj mintegy ezer liter vizet szennyez.

A Mol által forgalmazott benzinben és gázolajban 5 százalék a megújuló részarány, azaz a bioüzemanyag rész, ami 2020-ra 10 százalék lesz Magyarországon.

 

Mi történik a begyűjtött használt sütőolajjal?

Komáromban már működik olyan üzem, ahol a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz előállításnak. 

A sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással környezetbarát termék lesz.

 


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://karbonkredit.blog.hu/api/trackback/id/tr913192811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.imre63 2011.11.21. 12:11:39

Nagyon hasznos ötletnek tartom.:)
süti beállítások módosítása