HTML

Mi az a Karbon kredit?

2011.07.11. 18:31 idogger

A Karbon kredit nem más, mint az ENSZ által felügyelt pénzeszköz, hasonlít az értékpapírhoz, sorszámozott, certifikált dokumentum.

Vannak országok, mint például Dánia, akik a kapott karbon kreditet, vagy más néven széndioxid kvótát nem használják fel, mert rengeteg Zöld energiát állítanak elő, azaz Kvóta feleslegük van, míg vannak országok, melyek szélsőségesen túllépik a vállalt határértéket.

Az egyensúlyt a kvótakereskedelem szabályozza, melynek keretében azon országok, melyek kvóta többlettel rendelkeznek, azt eladhatják azoknak, akiknél kvóta hiány van. A kvóta megtakarítást az országok sajátosan növelhetik, olyan beruházásokkal, melyeket erre az ENSZ minősít. 

És itt jönnek be a képbe az ún. zöld farmok. Zöld farmok a különböző szélfarmok, napfarmok vagy vízerőművek úgy tudnak előállítani energiát, hogy közben nem szennyezik a légteret, ezért az ENSZ karbon kreditekkel jutalmazza őket. 1 KW/h előállításáért 1db karbon kredit jár. Ezeket aztán eladhatják és ezzel bevételhez juthatnak. 1 tonna kvótán felüli CO2 kibocsátása ellensúlyozható 1 db karbon kredit megvásárlásával. Így azok a vállalkozások jutnak extra bevételhez, amelyek káros anyag kibocsátása nélkül képesek energiát előállítani. Így aztán elérhető, hogy egyre nagyobb mértékben fejlődjenek a zöld farmok világszerte. Jelenleg a világon mindösszesen 5% zöldenergia és ezt a szintet fel fogják vinni 80%-ra. Mivel az ENSZ évről évre csökkenti a kibocsátható CO2 szintet, ezért így egyre több és több kreditre lesz szükségük a különböző szennyező kis és nagy vállalatoknak. Ezért a karbon kredit ára rövid időn belül drasztikus mértékben növekedni fog.

2005-ben vezette be az ENSZ a kreditrendszert. 2005-től szinte a semmiből 5 év alatt 2010-ig 175 milliárd eurós piac alakult ki. A karbon kredit piac forgalma a kőolaj piacának a duplájára nőhet csak a 2010-es években. Az olaj piac jelenleg 1500 milliárd eurós forgalmat bonyolít, tehát 9 éven belül a karbon kredit piac egy 3000 milliárd eurós piaccá fejlődik, ami az emberiség történelmének talán legnagyobb üzleti lehetőségét is jelenti egyben. Szakmai előrejelzések szerint a karbon kredit piac lesz a világ legnagyobb nyersanyagpiaca és minden idők legnagyobb piacává válhat. Az benne a nagy jelentőségű, hogy szinte kockázatmentes, mert az ENSZ folyamatos csökkentése miatt egy irányba megy felfelé. 

Szólj hozzá!

Címkék: tőzsde karbon kredit kvóta

A bejegyzés trackback címe:

https://karbonkredit.blog.hu/api/trackback/id/tr873058314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása