HTML

Klímaváltozás következményei

2011.07.03. 21:51 idogger

Földünk közel 4,5 milliárd éves már és ezalatt folyamatosan változott. Jégkorszakok és aszályok követték egymást és napjainkban is folyamatosan változik. Ezeket a változásokat főleg mi magunk emberek idézzük elő. A gond az, hogy nem jó irányban változtattuk meg bolygónkat. Az ipari forradalom óta rendkívül sok káros anyagot, úgynevezett üvegház hatású gázokat bocsátunk ki a légtérbe. Ezek az üvegházhatású gázok aztán a légkör belső rétegeiben összetömörülnek és nem engedik visszaverődni a nap sugarait. Ennek következtében Földünk hőmérséklete folyamatosan növekszik.     

Nap mint nap találkozhatsz olyan eseményekkel, amik klímaváltozás miatt következnek be. Ahol eddig nagy szárazságok voltak, ott most nagy esőzések vannak és ugyanez fordítva. Nem várt helyeken cunamik, forgószelek és más nem várt egyéb környezeti hatások.
A Földön globális felmelegedés megy végbe. Mára ez olyan nagyságban nőtte ki magát, hogy az elmúlt 10 évben a bolygón található gleccsereknek a 60%-a eltűnt.
Az elmúlt 20 évben a Földön az átlag hőmérséklet 0,5 Celsius fokkal megemelkedett. Ha még 0,5 Celsius fokkal megemelkedik, akkor az északi és a déli jégsapka olyan szintű olvadásnak indul, hogy a vizeink 2 méterrel fognak megemelkedni, ezáltal eltűnnek tengerparti települések, városok, sőt országok is. Megváltoznak az áramlataink hőmérséklete, megváltoznak a szeleink, eltolódnak az éghajlatok és sajnos beláthatatlan következmények fognak kialakulni, ami ellen ma még tehetünk. 

Tudtad, hogy a levegőnek van egy tisztasági skálája?
Ez a skála 20 évvel ezelőtt 24-es fokon állt. Jelenleg a budapesti skála értéke 20,5 és erre csak annyit mondanak az ökológusok, hogy amikor ez az érték lecsökken 19-re, akkor Budapesten nem lehet belélegezni az oxigént.

Szólj hozzá!

Címkék: felmelegedés klímaváltozás globális éghajlat

A bejegyzés trackback címe:

https://karbonkredit.blog.hu/api/trackback/id/tr903035950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása