HTML

A globális felmelegedés egyéb veszélyeiről

2011.07.04. 14:51 idogger

 A globális felmelegedés a végzetes mennyiségû metán felszabadulásán kívül is rengeteg veszéllyel jár. Számos szervezet - a Greenpeace-tõl a Union of Concerned Scientist-on át a Világbankig és a Pentagonig - egyetért abban, hogy veszélyeztetett bolygónk számára a globális felmelegedés tán a legkomolyabb fenyegetés. A Pentagon jelentése például azt állítja, hogy a globális felmelegedés formájában jelentkezõ éghajlatváltozást „a tudományos vita szintjérõl nemzetbiztonsági üggyé kell emelni" - még a terrorizmusnál is fontosabb üggyé.

A globális felmelegedés hatásai ugyanis többé nem puszta hipotézisek: a hullámok már most szigeteket mosnak el a Csendes-óceán déli részén; a partmenti városok és a mélyebben fekvõ országok súlyos áradásokat élnek át; a szélsõséges idõjárási jelenségek - mint amilyenek a hurrikánok is - egyre intenzívebbek; a sarki jégsapkák és a gleccserek olvadnak; más fajokkal együtt kihalás fenyegeti a jegesmedvéket; a fertõzések könnyebben terjednek; a gabonahozam egyre gyakrabban bizonyul a vártnál kevesebbnek. Szakadék szélén állunk.

Igen jelentõs veszély a jég olvadása a sarkokon, illetve a gleccserek olvadása. Az elõbbinek a bolygó hõmérséklet szabályozásában van igen nagy szerepe. A jég a Nap hõjének 80%-át visszaveri, az óceán viszont nagy részét elnyeli. Ha a jég olvad, akkor az óceán több hõt nyel el és jobban melegszik, amitõl a jég még jobban olvad. Ezt látjuk sajnos „élõben” az Északi-sarkon, ahol a NASA kutatói már 2012 nyarára teljes jégmentességet jósolnak! A gleccserek olvadása többek közt a már amúgy is sok helyen szûkös édesvízkészletek további megcsappanásához vezet, hisz gleccserek táplálják a Föld sok nagy folyóját. Ez a folyamat is zajlik…

Már az eddigi felmelegedés is a klíma zavaraival és szélsõséges idõjárással járt együtt, egy ENSZ jelentés szerint 2007 tíz legnagyobb természeti katasztrófája közül kilenc mögött a klíma zavarai álltak. Ha a felmelegedés folytatódik, ezek nyilván még gyakoribbak, és még erõteljesebbek lesznek.

A klíma melegedése a jégolvadás és a víz tágulása miatt a tengerek vízszintjének emelkedésével is jár. Már ez is zajlik… Steve Rintoul ausztrál óceánkutató becslése szerint egyedül emiatt 100 millió embernek „kell majd máshová mennie”, a metán felszabadulást még figyelembe sem vevõ tanulmánya szerint!

A klímaváltozás az éghajlati zónák eltolódásával jár, emiatt betegségek és járványok üthetik fel a fejüket, ezekre fel nem készült népességcsoportok között. 

A klímaváltozás hatásai hazánkat sem kerülik el. A 2007. évi nagy szárazságra, emiatt a rossz termésre, és az azt követõ magasabb árakra mind emlékszünk. De pl. egy friss EU tanulmány hazánkat az egyik leginkább veszélyeztetett országnak tartja Európában, elsõsorban az áradások miatt.

A veszélyek felsorolása ezzel közel sem teljes, és a változások és tudományos felfedezések olyan tempóban zajlanak, hogy könnyen lehet, hogy nagyon fontos részletek hiányoznak az itt felvázolt képbõl. Azonban már ennyi is bõven elég ahhoz, hogy megértsük, soha nem tapasztalt kihívás áll elõttünk, ez a játék valóban a bõrünkre megy, egyikünk sem kivétel! Ennek megfelelõen kell válaszolnunk rá!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: változás nasa felmelegedés globális éghajlat gleccserek olvadása

A bejegyzés trackback címe:

https://karbonkredit.blog.hu/api/trackback/id/tr813038515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása